28 kwietnia 2014

Przepis na makaron z łososiem i serem feta

Jakiś czas temu zdał mi ktoś pytanie na Asku o nazwę mojego bloga. Podobno kojarzy się kulinarnie, ale sama nie wyglądam na osobę, która potrafi gotować. Otóż nazwa ma więcej wspólnego z kosmetyki niż z jedzeniem, a gotować potrafię całkiem nieźle ;)
Dziś przygotowałam dla Was instrukcję krok po kroku jak wykonać moje ulubione jedzenie. Makaron z łososiem i fetą mogłabym jeść na okrągło i chyba by mi się nie znudził. Podobno każdy podaje ten przepis dalej (nic dziwnego, bo jedzenie jest przepyszne!), więc ja podzielę się nim z Wami na blogu.


Składniki:
pół cytryny
oliwa z oliwek
trzy ząbki czosnku
pieprz
150 g wędzonego łososia
ser feta
świeża bazylia
makaron


Na początek wyciskamy sok z cytryny.


Dodajemy oliwę, mniej więcej tyle ile uzyskaliśmy soku z cytryny.


Następnie dodajemy pieprz.


Wyciskamy czosnek. W zależności id tego czy go lubicie, możecie dodać go mniej lub więcej. 



Wszystko dokładnie mieszamy żeby uzyskać coś w rodzaju sosu.


Następnie kroimy łososia na małe kawałki i dodajemy do gotowej mieszanki. 




To samo robimy z fetą. 
Tego najbardziej nie lubię, nigdy nie wychodzi mi równa kostka ;)



Dodajemy pociętą bazylię. 


Wszystkie składniki mieszamy.


Dodajemy ugotowany makaron. Nie ma znaczenia jaki wybierzecie, możecie użyć swojego ulubionego.
Pod wpływem ciepła makaronu feta delikatnie się rozpuści.


Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.


Gotowe! Jest to bardzo proste danie, które każdy bez problemu będzie potrafił zrobić. Możemy je podawać na ciepło, zaraz po dodaniu makaronu lub na zimno. 


Smacznego!

22 komentarze:

  1. Super! Na pewno jest smaczne, wyprobuje przy najblizszej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. łososia sie je surowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest wyraźnie napisane, że łosoś jest wędzony.
      Surowy owszem, ale tyko w sushi ;)

      Usuń
  3. chętnie spróbuje Twojego przepisu :) wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie, wypróbuje ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam i łososia i fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz cholernie prześwietlone zdjęcia przez co prawie nie widać szczegółów. Popracuj nad tym bo zdjęcia są straszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie szczegóły chciałbyś tu oglądać? Wszystko co potrzebne jest widoczne. Nie wiem po sie czepiać. Nie mogę byc jednocześnie kucharzem, modelką i fotografem :p

      Usuń
  7. mmm wygląda przepysznie, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, chyba wyprobuje jutro!!:D:)
    http://kasqqq94.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis. Musze spróbować. Serdecznie pozdrawiam.
    balakier-style.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam wszystko z tego przepisu dlatego na pewno spróbuję :) wezmę tylko ciemny makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam jutro robię to na obiad ! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój przepis może być jednocześnie a'la sałatką. Uwielbiam takie kombinacje. Nie przepadam za łososiem, ale może to dobra okazja aby sie przełamać? :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bym chętnie dodała jeszcze szpinaku do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałości:) Uwielbiam łososia.

    Zapraszam na moje początki:
    http://kobiecy87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Za duzo cytryny prosze Pani, poza tym dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może miałaś za dużą cytrynę :D Pół cytryny jest idealnie :)

      Usuń
    2. Zgadzam się z przedmówcą, wzięłam pół standardowej cytryny i to było za dużo - smak przyćmił pozostałe. Poza tym dobre.

      Usuń
  16. Ser feta do łososia? Danie widzę wyjątkowo szybkie, więc chyba zaserwuje w domu :D

    OdpowiedzUsuń